2019. nov 20.

5 +1 dolog, amiért megéri a téli időszakban utazni Indiába

írta: frankie1671
5 +1 dolog, amiért megéri a téli időszakban utazni Indiába

Indiába menni bármikor megéri, de most, hogy az egyre sötétebb, esős, késő-novemberi  napok előtt állunk, összeszedtem, hogy miért érdemes ilyenkor kiszakadni a télből, és elutazni néhány hétre a csodák földjére. A téli időszak ebben az összefüggésben azt az időszakot jelenti, amikor kénytelenek vagyunk kabátot hordani, tehát körülbelül október végétől március végéig.

1. Diwali

A Diwali az indiaiak legnagyobb vallási ünnepe, nagyjából olyan jelentőségű, mint nálunk a karácsony.  A fények ünnepének is nevezett ünnep a hindu naptár szerint az új év kezdetét is jelenti. Az indiaiak igyekeznek a nagy jelentőségű vásárlásaikat erre a napra időzíteni, mivel a hitük szerint ez a legszerencsésebb időpont a nagyobb beruházásokra (pl. autóvásárlás.) A családtagok, barátok ajándékokat adnak egymásnak, feldíszítik a házaikat, színes porokból mandalákat festenek a padlóra, Lakshmihoz, a pénzistennőhöz imádkoznak, és édességeket áldoznak neki. Az egyik legfontosabb dolog ezen a napon a gyertyák, mécsesek és tűzijátékok gyújtása. Az egész ország színes fényekbe borul, rendkívül látványos, felejthetetlen élmény. Az idei Diwaliról ugyan már lemaradtunk, október 27-én volt, de a jövő évit, ami november 14-én lesz, érdemes már most bevésni a naptárba.

diwali-696x392.jpg

2. Esküvők szezonja

Nincs pompásabb, nagyszabásúbb és látványosabb dolog, mint egy indiai esküvő, ami három napig tart. Az első nap a lány és a fiú külön-külön, a saját otthonukban, a saját családjukkal készülnek fel a másnapi ceremóniára, vallási szertartások sorával. A második nap a leglátványosabb nap, ekkor történik meg a tényleges házassági szertartás.   Minden csupa vörös és arany, szebbnél szebb ékszerek és hennafestés díszíti a menyasszonyt, de a vőlegény sem sokkal marad le, ami a cicomát illeti. Az utolsó napon nagy vendégséget tartanak, amelyre általában akár ezernél is több vendég hivatalos. Indiában az esküvői szezon időpontjának kiszámítása is a horoszkópok alapján történik, csakúgy, mint a házasulandó pár összeillősége. Bár az év más időszakaiban is vannak esküvők, valahogyan mindig a téli időszakra esik a legtöbb.

img_3453.JPG

3. Jó idő

Indiában a nyár iszonyatosan meleg, a hőmérséklet akár az 50 fokot is elérheti. Nem a legalkalmasabb időszak ez arra, hogy látványosságtól látványosságig utazzunk, majd hosszasan aszalódjunk a napon a „városnézés” közepette. Nem csoda, hogy Indiában a tél számít az igazi turistaszezonnak, ugyanis ekkor kellemes a hőmérséklet, nagyjából 20-25 fok közötti országszerte, ami kiránduláshoz éppen kényelmes. Akár a rajasthani sivatag, és a dél-indiai tengerpart felfedezése is lehetségessé válik anélkül, hogy elevenen megsülnénk. Egyedül a Himalája legmagasabb pontjainak meglátogatásáról kell lemondanunk, ha télen utazunk, ott ugyanis még van „rendes tél”, a 3500 m magasan fekvő Lehbe vezető út pl. októbertől májusig zárva van a hó miatt.

tenger_2.JPG

4. Szezonális gyümölcsök

Bár, mint mindenhol máshol, Indiában is minden időszaknak megvan a maga szezonális gyümölcse, az ország, különleges éghajlatának (és méretének) köszönhetően egész évben el van látva friss gyümölccsel. Ekkor érik a narancs, aminek köszönhetően szinte minden méteren szokatlanul édes, lédús, frissen préselt narancslét árusító standokba botlunk, valamint egyéb citrusfélék is. Megkóstolhatjuk a fán érett datoyaszilvát, datoyát, kiwit, papayát vagy gránátalmát is. Dél-Indiában novembertől áprilisig tart a kávészüret, az első három hónapban az arabica, az utolsó háromban pedig a robusta kávékat szüretelik. Kávérajongóknak kihagyhatatlan élmény! Ebben az időszakban érik a cukornád is, amelynek a levéből ekkor főzik a cukrot, a szabad ég alatt nagy kondérokban. A nádcukorkészítőkkel is úton-útfélen találkozhatunk, sőt, vásárolhatunk is a karamellizált, finomítatlan nádcukorból.

nad.jpg

5. Köztársaság napja

Január 26-ra esik India egyik legfontosabb nemzeti ünnepe. 1950-ben ezen a napon lépett hatályba a független India első alkotmánya. Ez alkalomból országszerte parádékat tartanak, melyekkel India egységét, sokszínűségét és gazdag kulturális örökségét ünneplik.  A legnagyobb parádé persze Delhiben kerül megrendezésre, melyen egy nagyszabású felvonulás alkalmával bemutatkozik India hadserege, a katonai elitiskolák növendékei, a rendőrség, és minden indiai állam tradicionális ruhákba öltözött képviselői, akik az adott régió legkülönlegesebb kulturális hagyományait jelenítik meg. A menet az elnöki palotától indul, és Delhi legfontosabb nevezetességeit érintve a Vörös Erődben ér véget.  Ezen a napon osztják ki az állami kitüntetéseket is az ország legkiemelkedőbb személyiségeinek.

Ha ebben az időszakban utazunk Indiába, arra azért nem árt felkészülni, hogy már a nemzeti ünnep napja előtt több nappal megkezdődnek az előkészületek, amelyek a Delhibe látogató turisták életét is befolyásolhatják. A nevezetességek, múzeumok zárva tartanak, leszámítva a templomokat, mecseteket, és szigorúbb biztonsági ellenőrzésekre lehet számítani a reptereken, tömegközlekedésen és a felvonulás útvonalán. A parádét azonban  egy párszáz rúpiás jeggyel bárki megtekintheti, sőt, ha ekkor utazunk, semmiképpen sem érdemes kihagyni.

republic_day.jpg

 

+1 Holi

A színek fesztiválja, amely jövőre, azaz 2020-ban március 9- 10-re esik, a tavasz ünnepe Indiában. A holi India egyik legvidámabb ünnepe, melynek előestéjét máglyagyújtással, a mitológiai Holika démon szimbolikus elégetésével, és a gabonatermés egy részének áldozati felajánlásával ünneplik, miközben imádkoznak, hogy a belső démonaik is hasonlóképpen égjenek el, mint a mitológiai démon. Másnap színes porokat szórnak egymásra, vagy a port vízben feloldva színes festékkel fröcskölik egymást. Ebben a játékban mindenki egyenlő, nem csak rokonok, vagy barátok játszhatnak egymással, hanem bárki, aki az utcán van, akár férfi, akár nő, akár felnőtt, akár gyerek. Az ünnep egy nagy utcai vigassággá alakul, melyet dobokkal, és más tradicionális hangszerekkel kísérnek.

holi-festival-of-colors-india.jpg

Ezek tehát azok az okok, amelyek miatt  megéri télen utazni Indiába. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nyáron nem éri meg: hamarosan összeszedem azokat az okokat is, amelyek a nyári utazás mellett szólnak.

/képek forrása: google/saját fotók

Szólj hozzá

utazás tél India