2020. jan 16.

5 népszerű, de túlzsúfolt úti cél a Himalájában, és hogy hová menjünk ezek helyett

írta: frankie1671
5 népszerű, de túlzsúfolt úti cél a Himalájában, és hogy hová menjünk ezek helyett

 

Az utóbbi években a tömegturizmus hatalmas lendületet kapott, egyre több ember jut el egyre több helyre. A pozitívumok mellett azonban ennek megvan a negatív oldala is: a népszerű úticélok túlzsúfolttá válnak, és pont azt az atmoszférát veszítik el, ami miatt megszerették őket. Ez alól India sem kivétel: a Taj Mahalnál, Delhi híres látványosságainál, vagy Jaipurban az emberek egymás sarkát tapossák, és a tömeg miatt lehetetlen kiélvezni ezeket az egyedülálló helyeket. (Ennek oka Indiában inkább a belföldi turizmusban keresendő.)

India egyik legbékésebb és legkülönlegesebb államát, a Himalája hegyei között fekvő Himachal Pradesh-t is elérte ez a tendencia, annál is inkább, mert itt nyáron sincs olyan iszonyatos meleg, mint az ország többi részében, így nem csak a Himalája és hegyek közötti híres szent helyek iránt érdeklődő nyugati turisták látogatnak ide, hanem belföldi turisták tömegei is az ország minden pontjáról. Himachal legnépszerűbb úticéljai már az overtourism áldozatává váltak de hová menjünk, ha szeretnénk még megcsodálni a (turizmus által még többé-kevésbé) érintetlen Himaláját?

Ebben a bejegyzésben sorra veszem azokat a legnépszerűbb himachali helyeket, amelyek elestek, vagy elesni látszanak az overtourism-mal folytatott küzdelemben, és hogy hová mehetünk ezek helyett, ahol békésen pihenhetünk, és fedezhetjük fel Himachal Pradesht.

1. Manali

Manali a Himalája hegyei között fekvő kisváros, minden adottsága megvan hozzá, hogy népszerű turista célpont legyen. A várost 4000 méter magas, havas hegyek veszik körül, és egy gyors folyású, bő vizű hegyi folyó szeli ketté. Sok régi fa- vagy kőtemplom és lakóépület található itt, melyek a többszáz éves himachali építészet különlegességének bizonyítékai.

A város kiváló adottságait természetesen egyre többen fedezték fel, és az utóbbi 3-4 évben a várost teljesen megfojtotta a turizmus. A kiterjedése majdnem a duplájára nőtt a külső kerületekben felhúzott zsúfolt szállodanegyedek miatt, és a tiszta hegyi levegőt felváltotta a benzingőz. Az indiai kormány, a belföldi turizmust támogatandó, a városba vezető keskeny, ám varázslatos hegyi út helyére négysávos gyorsforgalmi utat építtetett, amelynek következtében az autóforgalom megsokszorozódott, de a város befogadóképessége nem nőtt, tehát a város túlzsúfolttá vált, a hatalmas közlekedési dugók pedig mindennapossá.

 

Hová menjünk helyette?

BIr Billing

 Bir egy 1525 méter magasan fekvő kis település a Himalája lábánál. Minden oldalról hegyek és teaültetvények veszik körül, és több különleges oktatási intézmény található itt: egy klasszikus indiai filozófiai iskola, egy a fenntartható turizmust és falufejlesztést kutató intézet, valamint egy buddhista kolostor és iskola is. A település fő  attrakciója azonban a siklóernyőzés. Bir Billing (Billing a siklóernyős felszállási pont, kb 2400 m magasan, és Bir faluban van a landolás helyszíne)  India leghíresebb siklóernyős központja, sőt, világszinten is ismert: rengeteg nemzetközi siklóernyős versenyt tartanak itt, a hely ugyanis különleges adottságainak köszönhetően egész évben alkalmas a repülésre. 2015 őszén India először adott otthont a siklóernyős világbajnokságnak Bir Billingben.  A településen remek éttermek és kávézók találhatóak, amelyeknek a teraszáról gyönyörködhetünk a siklóernyősök látványában, de ha kedvünk támad, ki is próbálhatjuk ezt az izgalmas sportot. Ezen kívül részt vehetünk a helyi teatermelést bemutató vezetett programon is, de különböző hosszúságú és nehézségi fokozatú túraútvonalak is indulnak a faluból, ha inkább a természetet fedeznénk fel.

 

 2. Rohtang Pass

A Rohtang hágó Manalitól nagyjából egy órás autóútra található 3978 méter magasan. Aki Manaliban jár, nem hagyhatja ki, bár odajutni nem egyszerű, mivel az az út engedélyköteles, tehát olyan taxist kell találni, aki rendelkezik engedéllyel. Mint minden olyan helyen, ahol a turizmus kezelhetetlen méreteket öltött, itt is egyre nagyobb valószínűséggel futhatunk bele túlárazott fuvarokba. A hágón szintén igen nagy a tömeg, illetve az oda vezető keskeny, hegyi úton, mivel két autó csak a párszáz méterenként kiszélesedő szakaszokon fér el egymás mellett, gyakran alakulnak ki közlekedési dugók, amelyek miatt az amúgy lenyűgöző látvány szinte élvezhetetlenné válik, és a friss hegyi levegő helyett a benzingőzt szagolhatjuk.

 

Hová menjünk helyette?

 

 Chanshal Pass

A 3755 m magasan fekvő Chanshal hágó Shimlától 160 km-re található, akár busszal is megközelíthető. Akárcsak a Rohtang Pass, a Chanshal Pass is csak májustól októberig látogatható, a téli időjárási viszonyok miatt ugyanis ezen kívüli időszakban nem megközelíthető. A Rohtang hágóval ellentétben a Chanshal Pass nem engedélyköteles, tehát ha autóval, vagy motorral szeretnénk odamenni, nem kell ilyenfajta extra költségekkel  és bonyodalommal számolni. A környék még nem kifejezetten felkapott, így tökéletes, ha a jó levegőt és a lenyűgöző kilátást anélkül szeretnénk élvezni, hogy egymás sarkát tapossuk a többi turistával. Ugyancsak több remek túra-vagy kalandvágyóbbaknak downhill biciklizési lehetőség kínálkozik a környéken.

 3.Leh

 

Leh (Ladakh tartomány) személyes véleményem szerint a világ egyik csodája, de az overtourism jelenségének köszönhetően a napjai sajnos meg vannak számlálva. Mivel Leh eredetileg egy elszigetelt apró település, melynek fekvésének köszönhetően (3524 m magasan) korlátozott az erőforrásokhoz való hozzáférése, csak erősen limitált számú turistát képes befogadni. Az őszi-téli időszakban az időjárási viszonyok miatt a régió nem látogatható, így a turizmus évi 3-4 hónapra koncentrálódik, és a hely képtelen kiszolgálni azt a mértékű fogyasztást, illetve kezelni azt a mértékű szeméttermelést, ami ezekben a hónapokban tapasztalható. Szintén nagy probléma, hogy ugyancsak a turistaszezonban megnövekszik a légi-és az autóforgalom is, óriási szennyezést okozva a területen.

 

Hová menjünk helyette?

Kinnaur

A Ladakh tartományban található Lehben több, mint 3500 méteres magasságban élvezhetjük a környező még magasabb hegyek látványát, és fedezhetjük fel a hegyi betegség változatos tüneteit és a gazdag helyi kultúrát. Ha mindezt nem tömegben és szmogban szeretnénk véghezvinni, a legjobb, ha Ladakh helyett Kinnaurt választjuk a célra. Ennek a kis tartománynak az adottságai ugyanis egészen hasonlóak Ladakh-hoz, de még nem rontotta el a tömegturizus.  Kinnaur Himachal Pradesh legkisebb tartománya, amely 2320 és 6816 m közötti magasságon fekszik, Shimlától nagyjából 235 km-re, a tibeti határ közelében. A tartományban egyedülálló lehetőségeket találunk túrázásra, és a himalájai kultúrák megismerésére, de számos régi buddhista kolostort is meglátogathatunk. Megcsodálhatjuk a hinduizmus egyik legszentebb helyének a 6638 m magas Kailash hegynek a látványát, amely a legenda szerint a hindu isten Shiva szülőhelye. A Kailash hegy, amelyet részben vallási okokból még sosem másztak meg, a buddhizmusnak és a hinduizmusnak is fontos zarándokhelye, különleges formájának köszönhetően pedig messziről is csodás látvány. A hegy alján körbe egy 52 km-s zarándokút vezet, amelyet a tibeti határra való tekintettel előzetes engedély birtokában pár nap alatt bárki teljesíthet.

 

4. Dharamshala

 

Amikor Dharamshalát emlegetjük, valójában a város fölött fekvő két falura, McLeod Ganj-ra és Bhagsu Nagra gondolunk. McLeod Ganj, Dalai láma székhelye a nyugati turistáknak általában bakancslistás helyszín, és az indiai turisták körében is elképesztően népszerű. Sajnos a helyzet az utóbbi 3-4 évben itt is tarthatatlanná vált. 

A feni videót 2019 júniusában készítettük egy átlagos estén McLeod Ganjban. Ahogy itt is látható, az autós és gyalogosforgalom nincs megfelelően elválasztva egymástól, ám mindkettő igen élénk, ami Indiában megszokott ugyan, de európai szemmel mindenképpen nagyon idegesítő, és néha kicsit ijesztő is.

Az említett két faluba Dharamshala városából egy út vezet fel, és egy le. Ennek következtében itt is több órás dugókra kell számítani azon a 8-10 kilométeres úton, ami Dharamshala és McLeod Ganj között van. Csakúgy, mint Manali, ez a hely (illetve ez a két falu) is erősen túlzsúfolttá vált, tele új, hatalmas szállodákkal és elképesztő mennyiségű emberrel. Sajnos a problémát egyelőre nem igazán ismerték fel, vagy nem akarják elismerni, ugyanis egyre csak jönnek a hírek az újonnan épülő szállodákról a környéken. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a hely már ezen a ponton képtelen megbirkózni több turistával, autóval, épülettel, fogyasztással és az ezekből következő szeméttermeléssel.  A helyzetet remélhetőleg enyhíteni fogja a most épülő drótkötélpálya (lanovka).

 

Hová menjünk helyette?

Rewalsar

Rewalsar egy kis zarándokfalu, amely 1360 m magasan fekszik, 25 km-re a templomairól híres Mandi városától, ahonnan egy kanyargós, keskeny erdei úton közelíthető meg. Három nagy indiai vallás zarándokhelye, a buddhizmusé, a hinduizmusé és a szikhizmusé. A falu közepén egy tó található, a tó két szemközti partján pedig két nagy buddhista kolostor van. Már messziről jól látható az a 38 m magas Padmasambhava szobor, amelyet 2012-ben avatott fel és áldott meg a Dalai Láma. A szobor közel 10 éven át épült helyi munkások keze által. A faluban további három hindu templom is található. Mivel Rewalsar kicsit kiesik a turizmus áramlásából, még nem fojtotta meg teljesen a tömeg, így tökéletes helyszín, ha csendes, elmélkedős elvonulásra vágyunk, vagy ha a buddhizmussal ismerkednénk, de Dharamshalánál nyugodtabb körülmények között.

 5. Triund

A 2850 méteres hegycsúcs egy napos túrával érhető el a feljebb említett Bhagsu Nagból. (Fent lehet kempingezni is, de nem lehetetlen aznap leérni sem.) Dharamshala környékén ez a legnépszerűbb és legkönnyebb túraútvonal, ezért szinte mindenki, aki egy napnál több időt tölt el McLeod Ganjban és/vagy Bhagsu Nagban, időt szakít erre a túrára is. Ahogy fent írtam, a faluk az utóbbi években bőven elérték befogadóképességük határait, és ez igaz a hegyi túrára is: több ember több szemetet jelent és kevesebb lehetőséget, hogy a természetben gyönyörködjünk és rendesen kiélvezzük a Himaláját.  Az utóbbi évek pozitív fejleménye azonban a többek között Triund megtisztítására szerveződött önkéntes csoport, akik folyamatosan és fáradhatatlanul hordják le a szemetet a hegyről a hanyag turisták után. és különböző eseményekkel és workshopokkal igyekeznek felhívni a figyelmet a helyes szemétkezelésre.  (Waste Warriors https://wastewarriors.org/)

 

Hová menjünk helyette?

Kareri-tó

A Kareri-tó Dharamshalától nem messze 2934 méter magasan fekszik. Kareri faluból a túra emelkedős, de könnyűnek mondható, nagyjából 14 km-s, akár egy nap alatt is megjárható, de Mcleod Ganjból indulva a 4250 méteren fekvő Minkiani hágón keresztül akár egy nehezebb vezetett 3-5 napos, 50 km-s túrára is vállalkozhatunk.

 A tavat és az abból eredő Nyund folyót a Dhauladhar hegylánc hegyeinek olvadó hava táplálja. A helyet eredetileg a helyi pásztorok használták legelőnek nyáron, ezért található ott pár hagyományos himachali pásztorkunyhó is, sőt, még mindig találkozhatunk kecske- és birkapásztorokkal a környéken, akik nyáron fent legeltetnek a hegyekben, majd a téli időszakra lejjebb, a melegebb síkságokra húzódnak. A kristálytiszta vizű tó partján Shiva és Shakti kis temploma tallálható.

 

 

Ha tehát szeretnénk a Himaláját felfedezni, de elkerülnénk a tömeget, érdemes megfontolni, hogy kevésbé népszerű úticélokat válasszunk. Ha így döntünk, jó eséllyel sokkal autentikusabb kultúrákkal ismerkedhetünk meg, mint a turistavárosokban, és még jobban kiélvezhetjük ezt a különleges vidéket.

Tehát irány a járatlan út, kalandra fel!

Thanks for the photos of Chanshal Pass and Leh:

http://knowledgeofindia.com/

Szólj hozzá

turizmus utazás India Himalája